Kuchnia Hiszpańska

Kuchnia Hiszpańska

Kuchnia hiszpańska jest znana z bogactwa smaków i tradycji. Ze względu na walory stosowanych w niej składników jest uznawana przez lekarzy za jedną z najzdrowszych na świecie. Dieta śródziemnomorska związana z kuchnią hiszpańską jest wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona ze względu na różnorodność regionów kraju. Zawiera w sobie zarówno elementy śródziemnomorskie, jak i pasterskie, widać w niej też oddziaływanie kuchni arabskiej oraz składniki wywodzące się z innych kontynentów. Dzięki bliskości Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kuchnia hiszpańska obfituje w ryby i owoce morza. Często spotykanymi składnikami są też świeże owoce i warzywa, dobrej jakości mięso i wędliny, mleko, sery, a także aromatyczna oliwa z oliwek.

Przykładowe potrawy:

Hiszpańskie przekąski:

  • ​ser manchego 
  • szynka serrano
  • suszone pomidory z hiszpańskimi oliwkami 
  • calamares fritos

Hiszpańską kolację:

  • ​gazpacho andaluz
  • paella z kurczakiem i chorizo klasyk!
  • Paela z owocami morza
  • flan casero z owocami na deser

Każdy z uczestników przygotuje samodzielnie wszystkie dania z menu. Gotowanie uczcimy wspólną degustacją.

Bartosz Bursztyński

Inspirują go zmienne pory roku. I składniki wyjątkowe dla każdego miesiąca. Z nich tworzy i gotuje wymyślnym sposobem, najchętniej po polsku lub po francusku. Uwielbia jeść. Koniecznie z niecodziennym smakiem i przy akompaniamencie ulubionej muzyki.


Sprawdź najbliższy termin warsztatów

 

Zapisz się już dziś!

Podaruj w prezencie VOUCHER

W prezencie dla najbliższych