Kuchnia Hiszpańska
Kuchnia hiszpańska jest znana z bogactwa smaków i tradycji. Ze względu na walory stosowanych w niej składników jest uznawana przez lekarzy za jedną z najzdrowszych na świecie. Dieta śródziemnomorska związana z kuchnią hiszpańską jest wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona ze względu na różnorodność regionów kraju. Zawiera w sobie zarówno elementy śródziemnomorskie, jak i pasterskie, widać w niej też oddziaływanie kuchni arabskiej oraz składniki wywodzące się z innych kontynentów. Dzięki bliskości Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kuchnia hiszpańska obfituje w ryby i owoce morza. Często spotykanymi składnikami są też świeże owoce i warzywa, dobrej jakości mięso i wędliny, mleko, sery, a także aromatyczna oliwa z oliwek.
Przykładowe potrawy:
Hiszpańskie przekąski:
- ser manchego
- szynka serrano
- suszone pomidory z hiszpańskimi oliwkami
- calamares fritos
Hiszpańską kolację:
- gazpacho andaluz
- paella z kurczakiem i chorizo klasyk!
- Paela z owocami morza
- flan casero z owocami na deser
Każdy z uczestników przygotuje samodzielnie wszystkie dania z menu. Gotowanie uczcimy wspólną degustacją.
Bartosz Bursztyński
Inspirują go zmienne pory roku. I składniki wyjątkowe dla każdego miesiąca. Z nich tworzy i gotuje wymyślnym sposobem, najchętniej po polsku lub po francusku. Uwielbia jeść. Koniecznie z niecodziennym smakiem i przy akompaniamencie ulubionej muzyki.
Sprawdź najbliższy termin warsztatów
Zapisz się już dziś!
Podaruj w prezencie VOUCHER
W prezencie dla najbliższych