Kuchnia środziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska to wyśmienita tradycja regionów Morza Śródziemnego – Egiptu, Maroko, Grecji, Libanu, Włoch, Francji oraz Hiszpanii. Pomimo ich narodowych różnic, łatwo zauważyć wspólne smaki, charakterystyczne choćby dla południowego, morskiego klimatu. Świeże ryby, owoce morza, słoneczne oliwki, aromatyczne zioła, przyprawy, warzywa oraz owoce – wyglądają i smakują znakomicie! Zwłaszcza w przepysznych, śródziemnomorskich przepisach.

Spróbuj kuchni śródziemnomorskiej, jeśli lubisz:

  • dania kuchni regionalnych,
  • wyraziste zioła i pikantne przyprawy,
  • świeże ryby i owoce morza (krewetki, mule, kalmary),
  • niecodzienne odmiany oliwek,
  • warzywa i egzotyczne owoce, lekkie sosy

Klasyczne śródziemnomorskie potrawy:

  • kalmary baby w oliwie Oli-Oli,
  • sycylijska zupa z owocami morza,
  • risotto z krewetkami i duszonym porem,
  • cannoli – kruche rurki z serkiem ricotta

Warsztaty tematyczne:

  • Smaki Włoch
  • Smaki Francji
  • Słoneczna Hiszpania
  • Południowa Grecja

Patryk Młynarczyk

‘Z ziemi włoskiej do Polski’. Sercem oddany Italii, miłośnik naturalnych, sezonowych smaków, swoje doświdczenie zdobywał w Polsce i za granicą. Uwielbia kuchnię nowoczesną, z gotowaniem sous-vide oraz w azocie, bo… ‚cooking is fun!’.


Sprawdź najbliższy termin warsztatów

 

Zapisz się już dziś!

Podaruj w prezencie VOUCHER

W prezencie dla najbliższych