Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska swoim niepowtarzalnym smakiem podbiła kulinarny świat. Choć bazuje na prostych i sprawdzonych przepisach, w jej przygotowanie wkłada się mnóstwo serca i zaangażowania.

Jej doskonałe potrawy bogate są w przyprawy, świeże, zdrowe warzywa oraz aromatyczny parmezan, gotowanie zaś i rodzinna, biesiadna degustacja, wpisały się na stałe w tradycyjny włoski obraz. Charakterystyczną cechą włoskiej diety są dania przyrządzane z miejscowych składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku, a słoneczny, południowy klimat zachęca do wspólnego celebrowania posiłków.

Każdy z włoskich regionów słynie z popisowych, doskonałych dań. Kto nie próbował ulubionego, bolońskiego sosu albo neapolitańskiej margherity? Odkryjemy tajniki przyrządzania potraw rodem z najbardziej popularnych, kulinarnych zakątków.

Gotowanie w iście włoskim stylu!

Spróbuj smaków Włoch, jeśli lubisz:

  • makarony,
  • pizzę,
  • pieczywo,
  • oliwę,
  • świeże owoce i warzywa,
  • południowe oliwki,
  • aromatyczne sery,
  • przyprawy i sosy.

Klasyczne włoskie potrawy:

  • bruschetta z pomidorami,
  • krem pomidorowy z pancettą,
  • ravioli nadziewane ricottą,
  • saltimbocca alla romana,
  • risotto z grzybami

Warsztaty tematyczne:

  • Pasta Fresca – świeże, znakomite makarony włoskiej mamy!

Patryk Młynarczyk

‘Z ziemi włoskiej do Polski’. Sercem oddany Italii, miłośnik naturalnych, sezonowych smaków, swoje doświdczenie zdobywał w Polsce i za granicą. Uwielbia kuchnię nowoczesną, z gotowaniem sous-vide oraz w azocie, bo… ‚cooking is fun!’.


 

Sprawdź najbliższy termin warsztatów

 

Zapisz się już dziś!

Podaruj w prezencie VOUCHER

W prezencie dla najbliższych