Smaki Francji
Obok kuchni włoskiej – najpopularniejsze potrawy na świecie! Francuskie przepisy urzekają wyrafinowanym kulinarnym kunsztem i różnorodnością wyszukanych smaków, choć przyrządzane są często w dość prostych formach. Oprócz sporych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, wyróżnić można tzw. haute cuisine (drogie, tradycyjne dania) oraz nouvelle cuisine (dania lekkie, zdrowe i krótko przyrządzone). Francuzi uważają, że każdy posiłek należy zwieńczyć kawałkiem wybornego sera, stąd ich rodzajów jest w całej Francji około 500! Ulubione francuskie potrawy przygotowywane są głównie ze świeżych składników, nierzadko w odważnych i fantazyjnych zestawieniach. NIecodzienne dla codziennego podniebienia!
Spróbuj smaków Francji, jeśli lubisz:
– pieczywo, sery (zwłaszcza camembert, brie i roquefort), naleśniki, warzywa i owoce,
owoce morza (zwłaszcza małże św. Jakuba), oliwę, ryby, zioła i gatunkowe wino.
Klasyczne francuskie potrawy:
– zupa cebulowa na białym winie, mule z serem roquefort, polędwiczki wieprzowe sous
vide, tarta tatin w solonym karmelu, crème brûlée
Przykładowe menu:
- bouillabaisse – klasyczna francuska zupa z owocami morza
- polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie i winie, przyrządzane sous vide z pieczonym purée i karmelizowanymi szalotkami w maśle
- lekki łosoś pieczony na zielonej sałatce z dressingiem pomarańczowym i holenderskim sosem
- mule z serem roquefort
- słodki crème brûlée
Bartosz Bursztyński
Inspirują go zmienne pory roku. I składniki wyjątkowe dla każdego miesiąca. Z nich tworzy i gotuje wymyślnym sposobem, najchętniej po polsku lub po francusku. Uwielbia jeść. Koniecznie z niecodziennym smakiem i przy akompaniamencie ulubionej muzki.
Sprawdź najbliższy termin warsztatów
Zapisz się już dziś!
Podaruj w prezencie VOUCHER
W prezencie dla najbliższych